2023. sze 17.

Hogyan töltsd hasznosan a nyarad az Eraszmuszos utazásod előtt?

írta: Németh Szilveszter
Hogyan töltsd hasznosan a nyarad az Eraszmuszos utazásod előtt?

Hogyan töltsd hasznosan a nyarad az Eraszmuszos utazásod előtt?

Hidd el, az egyetemi évek nyarai brutálisan értékesek. Ez betonbiztos. A pihenés fontos, de nem érdemes az egész nyarat ellazulni. Több lehetőség is felmerül. Én azt mondom, ne egy kifejezett feladatra koncentrálj, hanem próbálj több mindent kombinálni, és akkor jól jársz. No de, az Eraszmusz+ program amúgy szép és jó, de a sok szuper dolog ellenére vitathatatlanul vannak dolgok, amiket meg kell fontolnod. Második Eraszmuszos hallgatóként tudom. 

In medias Res stílusban le is írom ezt a nem általánosítható dolgot, de úgy gondolom a többségre azért jellemzőek a most leírtak. Az egyik, hogy a tanulmányaidban lelassulsz, a másik pedig hogy az Eraszmusz+ program költséges.

De itt van a nyár! A nyárral tudsz operálni. Nem mondom azt, hogy az Eraszmusz programmal lemaradsz a tanulmányaiddal, de ott kint mégsem annyi kurzust fogsz elvégezni mint itthon, az itthoniakat online távoktatásban teszed le, a célországban pedig 5 nél több kurzust nem valószínű hogy felveszel. Hogy ne maradj le a tanulmányaiddal érdemes a nyár alatt 1-2 könyvet elolvasnod. Minden szakon van olyan könyv ami szükséges a diplomához. Na azt vedd elő! 

Az Eraszmusz költséges. Dolgozz a nyáron ha tudsz. Ha nyugati országba mész, de végülis akárhová is mész brutál pénzeket bekérnek az elején. 1000 Eurós nagyságrendű összeg (első havi bérleti díj, foglaló, deposit, nyelvtanfolyam díj stb... írtam erről korábban) úgy elmegy mintha nem is lett volna. A másik, meg hogy életed egyik nagy kalandjára mész, legyen pénzed bulira, felfedezni az országot ne tartsanak vissza az anyagiak. 

Második Eraszmuszos utazásom miatt tudom, hogy nem a legjobb, ha nem beszéled a cél ország nyelvét. Tanuld kicsit a nyelvet a nyáron is. Ezzel tuti nem lősz mellé. Akkor sem ha nem a nyelvtanulás a célod az adott országban. Ha csak sörözni mész ki Németországba vagy Csehországba vagy Vodkázni a lengyelekhez akkor is jó ha ismered egy kicsit a nyelvet!

Utolsónak hagytam egy kissé extrémebbet. Én ezt nem csináltam, de megfordult a fejemben. Igazából, legtöbb esetben, sokkal korábban megismered milyen kurzusokat tudsz majd felvenni, és érdemes utánuk nézni, esetleg rákészülni ha kedved van. Ezzel is segítesz magadon. Én ezt nem tettem meg, viszont azt igen, hogy megnéztem előre a kurzusaimat és hogy mikor tartják őket, hogy egy vállalható jó időpontokban történő órarendet összerakjak, és később akár dolgozhassak a tanulmányaim mellett is.

N.Szilveszter 



Szólj hozzá