2024. jún 15.

Német idézetek és közmondások. Legkomolyabbak.

írta: Németh Szilveszter
Német idézetek és közmondások. Legkomolyabbak.

A németség rengeteget adott a világnak. Volt egy időszak az életemben amikor így elkezdtem nézegetni motivációs idézeteket és videókat. Néha azzal indítottam a napom és mondogattam magamnak nem azért születtem, hogy az ágyban pihenjek ésatöbbi. Mindenesetre ez azért talán releváns mert felismerem nagyjából már a klisé az univerziális és a lefordított idézeteket. Úgyhogy hoztam most pár német idézetet és közmondást. Saját fordításomat láthatjátok. Legtöbb esetben németek tollából/szájából. Fogadjátok szeretettel. 

1. “Milch ist für Babys. Wenn du erwachsen bist, musst du Bier trinken.” - A felnőttek sört isznak a gyerekeknek ott a tej.Arnold Schwarzenegger,

2.“Kein Mensch ist so beschäftigt, daß er nicht die Zeit hat, überall zu erzählen, wie beschäftigt er ist.- Senkisem annyira elfoglalt hogy ne legyen ideje elmondani másnak mennyire is elfoglalt valójában.
Robert Lembke

3. “Wenn ein Mann sofort macht, was eine Frau will, bekommt er nicht mehr Liebe, sondern mehr Aufträge.” - Amikor egy férfi azonnal megteszi amit a nő kért nem szeretet kap vissza hanem még több kérést/utasítást.  Stefan Schwarz, German actor

4.”Wir denken selten an das, was wir haben, aber immer an das, was uns fehlt.” - Hajlamosak vagyunk arra gondolni ami hiányzik mint arra amink van.
– 
Arthur Schopenhauer,

5.“Man reist nicht, um anzukommen, sondern um zu reisen.“ – Johann Wolfgang von Goethe, Nem azért utazol hogy megérkezz hanem azért hogy utazz.

6.“Man muss sein Glück teilen, um es zu multiplizieren.” – Marie von Ebner-Eschenbach, 
Meg kell osztani a sikered, hogy megsokszorozd.

7.”Je älter ich werde, desto intensiver lebe ich und desto mehr registriere ich, was ich erreicht habe.” Steffi Graf, Minél idősebb leszek és minél intenzívebben élek annál élesebben realizálom amit elértem.

8.”Tatsachen gibt es nicht, nur Interpretationen.“ – Friedrich Nietzsche

Nincsenek tények csak különféle értelmezések.

9.

“Man muss das Unmögliche versuchen, um das Mögliche zu erreichen.”  Hermann Hesse, 

Meg kell próbálnod a lehetetlent hogy elérd azt ami lehetséges.

10.
“Für das Können gibt es nur einen Beweis: das Tun.“ – Marie von Ebner-Eschenbach,
There is only one proof of skill: doing


Csak egyetlen bizonyítéka van a tehetségnek a cselekvés. 

https://liliom.lapunk.hu/nemet-szlasok-kozmondasok-1076256
A végére beszúrok két linket ahol még olvashattok róla.
https://www.fluentu.com/blog/german/learn-german-proverbs/
N.Sz





Szólj hozzá