2023. okt 27.

Numbeo dot com. Tanuld meg használni! Magyarország Vs. Németország.

írta: Németh Szilveszter
Numbeo dot com. Tanuld meg használni! Magyarország Vs. Németország.

Ebben a posztban a Numbeo.com weboldalt mutatom be. Első ránézésre is nagyon hasznosnak és érdekesnek találtam. Ebben a blogposztban bemutatom milyen funkciókkal rendelkezik a weboldal, és ez hogy segíthet az Eraszmuszos hallgatóknak, továbbá kicsit összevetjük Németországot Magyarországgal. Fontos hangsúlyozni, hogy az itt elérhető információ ideiglenes, tehát idővel változik. Mindenesetre mi a funkciókra koncentrálunk és egy jelenlegi dátumhoz hű összehasonlítást végzünk.

https://www.numbeo.com/cost-of-living/

Mit tud ez a weboldal?

A Numbeo.com aktuális és időszerű információkat nyújt a világ életkörülményeiről, beleértve a megélhetési költségeket, a lakhatási mutatókat, az egészségügyet, a közlekedést, a bűnözést és a környezetszennyezést.
A Numbeo olyan weboldalak gyűjteménye, amelyek számszerű, és egyéb tételes adatokat tartalmaznak a városokról és országokról, és lehetővé teszik bárki számára, hogy hozzátegyen, vagy módosítsa a tartalmat.

Életminőség összehasonlítás: Regensburg Vs Budapest. (Lehet nem egy fővárossal kellet volna összehasonlítani, de szemléltetésnek tökéletes.)

Több módon hasonlítja össze az életminőséget. Beszéljenek helyettem a képek. A kép mellett lefordítottam magyarra, hogy hogy kell nézni az mutatókat.
numbeo1.png


Következő: Csak érdekességnek berakom az Európa térképét, ahol szemléletesen látszik az országok közötti életminőség. Értelemszerűen. Piros(roszabb) - Zöld (jobb). Nem meglepő módon, Nyugat és Észak Európa jobban teljesít.
photoscene.png

Ezenkívül, tényleg rengeteg információ található, órákat el lehet lenni az oldalon. Másik kedvencem, hogy össze lehet hasonlítani adott városokba milyen közlekedési eszközt használnak többnyire az emberek. Illetve a bűnözési rátát is meg lehet nézni és például százalékos arányban kiír olyan információt, hogy mennyire biztonságos este egyedül sétálni. Nézzük például Pécs és Regensburg közötti összehasonlítást.

Nem tudom mennyire pontos az összehasonlítás,(kissé hiányosnak tűnik) ez az oldal arról szól, hogy a felhasználók bővíthetik az adatbázist,(oda van írva hány ember "nyúlt bele" de néhány funkciónál például a megélhetésnél és az áraknál élesebb képet kaphatunk. De itt a fotó:

crime.png
Nos ezek, ilyen kisebb funkciók, de jöjjenek az igazán érdekesek és hasznosak. Szerintem legtöbben erre is használják az oldalt, és a "contributorok", tehát a felhasználók akik információt adnak meg, itt lényegesebben aktívabbak. Jöjjön ismét Pécs vs Regensburg. Itt láthatóak a bérleti díjak, ha valaki egy szobát szeretne bérelni, az átlagos négyzetméter árak, a fizetés. llletve odaírtam Magyarul ismét, hogy hogy kell vizsgálni a mutatókat.
Természetesen figyelembe kell venni, hogy nincs szabványos képlet az ingatlanárindex kiszámítására. De útmutatónak szerintem megfelelő.

nezzuk_az_arakat.png
Az ár/bérlés aránya /Price to Rend ratio: Az átlagos tulajdonlási költség, osztva a kapott bérleti díjból származó bevétellel (ha bérbeadásra vásárol), vagy a becsült bérleti díjjal, amelyet bérbeadás esetén fizetnének (ha lakóhelyet vásárolna). Az alacsonyabb értékek azt sugallják, hogy jobb vásárolni, mint bérelni, a magasabb értékek pedig azt, hogy jobb bérelni, mint vásárolni. Az számítás nem veszi figyelembe az adókat vagy a karbantartási díjakat.

Gross Rental Yield: A bruttó bérleti díj. A teljes éves bruttó bérleti díj, osztva a ház árával (százalékban kifejezve). Minél magasabb, annál jobb.

A legjobb funkciót hagytam a végére. A cost of livinget. Ez nagyon hasznos, mert előzetesen megtudod nézni, mi mennyibe fog kerülni a célországban ahová utazol, ezáltal egy tudatosabb pénzügyi tervezést teszel maga számára lehetővé.

Itt is van lehetőség összehasonlításra. Maradok a Pécs- Regensburg vonalon és nézzünk meg néhány képet. Természetesen majd fogok írni egy blogot én is az árakról, úgy hogy bemegyek az ottani boltba, és lefotózom az alapvető élelmiszerárakat. De az a jövő zenéje. Kommentet nem fűzök hozzá, minden jól látható, de mivel ennyi mindent nem tudok bemutatni érdemes ránézni a weboldalra. Arra is jó, hogy megbecsüljük előre mennyi fog elmenni kajára, erre-arra. Na persze ehhez komoly pénzügyi tudatosság és a számokkal való jó viszony szükséges. De megéri.
arak1.png
arak2.png

N.Szilveszter

Szólj hozzá