2024. máj 24.

Névváltoztatás. Mivel jár? Megéri?

írta: Németh Szilveszter
Névváltoztatás. Mivel jár? Megéri?

Sokan akik megteszik többé hallani sem akarnak a régi nevükről, családnevükről. Sokat lehet olvasni a neten erről a témáról be is szúrok pár linket. De én saját oldalról mutatom be a témát, amiről nem nagyon írnak a cikkek a neten. Mindenesetre akit érdekel a téma az általam beszúrt linkkel és a cikkem elolvasásával egy erőteljes képet kap a témáról. Németországban nehezebb mint hazánkban.

https://24.hu/elet-stilus/2020/01/23/nevvaltoztatas-anekdota-utonev/

Nézzük a filozófia oldalát. Tekintsük ezt bevezetőnek.

https://24.hu/elet-stilus/2020/01/23/nevvaltoztatas-anekdota-utonev/

Szóval van a mondás hogy nomen est omen. nomen est omen [ejtsd: nómen eszt ómen] latin kifejezés. Szó szerinti fordításban: „A név előjel”, „A név jósjel”. Jelentése: „Nevében a sorsa.” „A név elárulja viselőjét.” „A név maga az ember”. Azaz a név beszédes (gyakran intő, figyelmeztető jel), amely elárulja viselője fő tulajdonságát, a „neki megírt sorsot”. - Wikipedia.

Tehát akár egy névváltoztatással a sorsod is megváltozik. Házassággal a nőké is. Egyáltalán nem hülyeség. Most hozok egy sarkos példát illusztráció gyanánt. Tegyük fel valakinek az a neve hogy: Pénisz Ferenc valakinek meg az hogy Horváth Ferenc. Biztos vagyok benne hogy az első már csak a neve miatt hátrányba kerül az életben. Romákkal is a helyzet, vannak tipikus roma nevek, ha csak halljuk valószínűleg egy roma embert képzelünk el. Sztojka, Kolompár, és társai. Sokszor negatívan. Sok egyéb példát fel lehet hozni. 

 Napjainkban is vizsgálat tárgya az ún. nominatív determinizmus elmélete, mely szerint egy adott személy neve szerepet játszhat a sorsa alakulásában, a munka, hivatás vagy épp a személyes karakter vonatkozásában. Közkeletű elképzelés volt az ókori világban, s ma újra számos szociálpszichológus hangoztatja, hogy a név bizonyos esetekben képes lehet szignifikánsan befolyásolni az egyén sorsának alakulását.

-Wikipedia


Én beszélek róla nyíltan, nem tagadom meg a múltam mert azzal magamat tagadnám meg. ( Idézet Yoko Kurama a Yu Yu hakusho című animéből)

Ennyit bevezetésnek. Most így pontokba szedve dobom most az olvasókhoz az információkat. Új stílusban.

1. Nem költséges. Kb 10.000 Ft ha mégegyszer megváltoztatod drágul felfelé. A dokumentumok kicserélése sem nagy összeg. Szerintem 50.000 Foritnból megvan az egész.

2. Nem olyan hatalmas adminisztrációs teher. Egy Eraszmusz durvább lol. Szépen lassan lehet mindent kicseréltetni és csinálni.

3. A nyelvvizsgát nem cserélek ki az új nevedre. Újra le kell tenni, vagy ha munkahelyen itt ott kérik, csatolni kell hozzá a hivatalos névváltoztatást.

4. Az érettségit kicserélik. Érvénytelenítik az eredeti keménylaposat, és egy papírlapot adnak helyette az új neveddel.

5. A családnévváltoztatással a születési neved is megváltozik. Tehát kvázi az "új neveddel születtél". Tehát ilyen rublikákba beírni hogy születéskori név és normál név. Névváltoztatás után mindkettőhöz írhatod a "regiúj" neved.

6. Az orvosoknál még ha a TB kártyád új és a neved is új lesz, az ő rendszerükben automatikusan nem íródik át. Az orvosnál személyesen kell szólni hogy írják át. Ha például a régi neveden szólítanak be.

7. Levan írva, hogy kötelező a dokumentumokat kicseréltetni, de nem emlékszem, hogy lett volna hivatalosan megszabott bármilyen határidő erre.

8. Sajnos a régi dokumentumok miatt mindig igazolni kell a dolgot amit nem szeretek. 

9. Meg kell indokolni és beszélgetni kell a változtatás indokairól az anyakönyvvezetővel.

10. Keresztnevet is lehet változtatni. Ismertem egy srácot aki egyszerűen nem tudott azonosulni a keresztnevével és megkérdezte a buszon. Ugye hogy ez jobban illik hozzám és a karakteremhez. És basszus tényleg igaza volt. Egyszer a kocsmában is játszottunk. Ha nem ismernénk egymás nevét, vajon milyen nevet adnánk egymásnak?

11. Statisztikailag évről évre nő a névváltoztatók száma Magyarországon.

"35 évesen döntöttem úgy, hogy megváltoztatom a születési családnevemet. Alig másfél hónappal később, az apámtól örökölt családnevem eltűnt, mintha soha nem is létezett volna. Az öröm mellett pedig megjelent egy különös érzés is, a gyász."

Megéri.

N.Sz


Szólj hozzá