2024. jún 07.

Az online és fizikai oktatásról. Hátrányai. Tapasztalás.

írta: Németh Szilveszter
Az online és fizikai oktatásról. Hátrányai. Tapasztalás.

Mielőtt bárki elkezd egy tanfolyamot legyen az nyelvkurzus vagy akármi, érdemes fontolóra venni, hogy online vagy fizikai formában szeretnénk részt venni rajta. 

Ebben a blogposztban kifejtem az általam tapasztalt előnyöket és hátrányokat. Felnyitom a szemeteket olyan dolgokra, melyekre van esély hogy nem gondoltok mielőtt belevágtok egy online vagy személyes tanfolyamra, képzésre, akármire.


1. Kezdjük a fizikális oktatással. In medias res. Nem akarom senki kedvét elvenni csak a lehetséges problémákra felhívni a figyelmet. Problémák lehetnek a terem körülményeivel. Kicsi az asztal, kényelmetlen a szék. Zavarhat, hogy a melletted ülő személy erősen parfümözi magát. Vagy maga az illat nem tetszik, vagy pedig az erőssége. A nők általában erősebben nyomják, úgyhogy ha lány ül melléd számíthatsz valamilyen illatra. Zavarhat a srác aki mellédül és tableten vagy laptopon jegyzetel és hallod a gépelését. 

Lehet hogy nem jó helyre tudsz ülni, mert az asztalok körbe vannak helyezve és hogy lásd a táblát forgatnod kell a fejed. Ha közel ülsz a tanárhoz, mindig veled kezdi a sort ha kérdést tesz fel, ami nem mindig előny. Zavarhat a lámpa fénye. A tanár hangja is zavarhat. Na ja most nem akarom komikussá tenni a posztot, hogy mi minden zavarhat, de életemben először Regensburgban kaptam egy tanárt Cristina R. akinek olyan irritáló hangja volt, hogy alig bírtam hallgatni és lehalkítani vagy kikapcsolni ugye nem lehetett :D

Zavarhatnak a terem körülményei. Kinyitják az ablakot. Bekapcsolják a légkondit. Most épp itt a nyelvkurzuson meleg van. Bekapcsolták a légkondit, mondtam hogy nem tetszik. De biztos valakinek tetszett. Betegséget könyebben kapsz el ha valaki betegen megy az osztályban. Úgyhogy igen, tudnak problémák lenni.

Ezeknek a problémáknak a nagy része nem áll fent online oktatás esetén, azonban ott is lehetnek problémák.

Például: Technikai, internet problémák. Két oldalról. A figyelmed hamarabb elterelődik az otthoni kényelem miatt. Én pl nem szeretem hosszú ideig a monitort bámulni. Ez egy másik ok. Otthon ha nem vagy egyedül, szülő, barát idegesíthet a háttérben. Szociálisan izolálódsz. Azért lélektanilag nem olyan jó online mint fizikailag. Nekem sokszor ez a személytelenség érzésem van. Könyebben csalhatsz, ugye a tanár nem lát. Illetve úgy gondolom kevésbé hatékony az oktatás ilyen formában. De ezt mindenkinek meghagyom hogy döntse el saját maga :D

N.Sz

Szólj hozzá