2023. sze 17.

Milyen "háttér" kell ahhoz, hogy Németországban tanulj Magyar Eraszmusz+ os hallgatóként?

írta: Németh Szilveszter
Milyen "háttér" kell ahhoz, hogy Németországban tanulj Magyar Eraszmusz+ os hallgatóként?

Intenzív nyelvkurzus, szemeszterdíj, kezdeti költségek..

A kérdés nem annyira egzakt, inkább csak felvázolom, hogy pontosabban itt mire van szükség az elinduláshoz.

Ezen írásomban a kezdeti költségekről és további fontos információkról fogok írni, melyekkel szembe kell néznie mindazoknak, akik a Regensburgi egyetemen kívánnak az Eraszmusz+ program keretében tanulni.

Milyen Kezdeti költségekkel lehet számolni?

Tehát 350 euró deposit (letét). + 150 euró foglaló + 75 euró beddings (ami választható) + 300 Euró az első havi bérleti díj, és megírták, hogy a második havi díjat is "lehet" elkérik azaz + 300 Euró. Erre jön még az egy hónapos intenzív nyelvkurzus díja, ami 350 Euró. Továbbá a szemeszterdíj ami 175 euró. Erre jön még a havi TV+internet, egy havi utazóbérlet, valamilyen számomra még rejtélyes "180 Eurós service fee for the student organization "és kitudja még mi. Reméljük semmi más hehe.
Tehát nagyjából a realitás, hogy 1500-1600 Eurót azaz olyan 600.000 Ft- nak megfelelő összeget az elején már le kell tenni.

Ehhez még jön az utazás, + egyéb mindennapi dolgok... A deposit majd jó esetben visszajár a végén, illetve a Törökországi Eraszmuszom során lehetett igényelni egy 50 Eurós utazási támogatást is, azzal is még számolok. Mindenesetre az Eraszmuszon a kezdeti költségek bizony ijesztőek tudnak lenni :D 

Előző posztomban a szállásról írtam, most a szemeszter menetrendjét, és a nyelvkurzust veszem célkeresztbe.
Kezdem a nyelvkurzussal. Tudni kell, hogy Németországban, a szemeszter nem Szeptemberben hanem Októberben kezdődik. És nem őszi és tavaszi szemeszternek hívják mint nálunk, hanem Télinek és Nyárinak. 
Tehát kezdem Októberben a téli szemeszterrel, de előtte Szeptembertől Októberig részt veszek egy egyhónapos intenzív Német Nyelvtanfolyamon. Fentebb leírtam mennyibe kerül, jöhetnek a részletek. Ha elvégzi valaki ezt az egy hónapos tanfolyamot akkor a végén kap érte ECTS kreditet! 12 tőt!  Az intenzív alatt azt lehet érteni, hogy hétfőtől péntekig tart reggel 8:30 tól délután 2:30 ig. 5 nyelvi szinten zajlik a képzés. Ha alap 0 szintre jelentkezel, akkor nem kell szintfelmérőt írnod, de ha magasabbra akkor előtte tesztelnek a pontosabb besorolás végett. 

Volt egy kérdezz felelek zoomon, az ottani koordinátorokkal, én ott azt a kérdést tettem fel, hogy az intenzív nyelvkurzus elvégzése után mekkora lesz a fejlődésem? Milyen szinten leszek? A válasz az volt, hogy fél és egy nyelvi szintet lehet fejlődni például: A1 ről A2-re vagy A1.1 ről A1.2-re. Lényegében az volt az ígéret, hogy azok akik teljes nulláról kezdik ezt mint én, megtanulnak boldogulni a városban, alapvető dolgokat el tudnak intézni, megkérdezni mi hol van, mi mennyibe kerül, és így tovább. Meglátjuk. 

A szemeszterdíj, a szemeszterdíj tartalmazza például az utazást városon belül.
Viszont ami fontos információ hogy mivel a szemeszter, ahogy írtam, Németországban októberben kezdődik, és mivel én már szeptemberben kint leszek, egy hónapig kell majd bérletet szereznem, vagy pedig egy használt biciklit :D Októberben pedig megkapom az úgynevezett UR (University Regensburg) kártyámat. Ez felel meg a diákigazolványomnak, a könyvtári kártyámnak, a sport centerbe történő belépéshez, illetve a "szemeszterticketnek" tehát egy szemeszter idejéig használhatom vele a városi és város környéki tömegközlekedést.

Az intenzív nyervkurzus díjában benne van elméletileg egy olyan dolog is, hogy az oktatók szerveznek szabadidős tevékenységet is ami egy kellemes gesztus szerintem, kíváncsian várom :-) 

N. Szilveszter












Szólj hozzá