2023. okt 29.

Hogyan legyél "menő" az Erasmuszon?

írta: Németh Szilveszter
Hogyan legyél "menő" az Erasmuszon?

hogyan készülj az utazásra!

Ez a posztom arról szól, hogyan készülök az Eraszmuszos utazásomra, illetve arról hogy hogyan legyél "menő" az Erasmus+ programon. Azért született meg a poszt, mert egyszer már voltam egy félévet külföldi mobilitáson, és úgy érzem, rendelkezem némi tapasztalattal. 

Ez a poszt, nem a tipikus semmitmondó szövegekkel lesz tele, mint például: Legyél nyílt, bízz önmagadban, sugározz boldogságot és egyéb hülyeségek, hanem gyakorlati tapasztalatokon alapuló ötleteket hozok nektek! Akármilyen országba is mész mobilitásra, ezek a tanácsok nagyon hasznosak lesznek, de én most Németországra húzom rá ezt a listát.

Először is van ez a Magyar vagy nem magyar jelenség hogy : "Beach body-t" akarunk a nyárra, aztán általában nem sikerül. Erasmusz előtt is általában van bennem egy olyan érzés, hogy na dolgozzunk rajta, hogy nézzünk ki jól külföldön (is). Nem taglalom pszichológiailag és egyéb más módon miért éri meg, de szerintem érdemes foglalkoznunk magunkkal mobilitás előtt. Ha nem is lesz kockás has, egy kis erőnlét nem árt, hogy bírjuk a kihívásokat, azért sokat kell mászkálni, cipekedni, és talpon maradni. Érdemes itthon, előtte 1-2 HÉTTEL (ennyi idő kell amíg a haj jól néz ki vágás után és a kinyomott pattanások és miteszerek utáni hegek is nagyjából eltűnnek teljesen)  elmenni kozmetikushoz és fodrászhoz, ahol a szokásos hajat érdemes vágatni, szokásos fodrásszal, nehogy vmi rossz süljön ki belőle, és rossz kedvünk legyen. Egy kozmetikus sem árt (fiúknak sem) hogy a bőrünk is ápolt megjelenésről tanúskodjon. No meg edzés, napozás, mert nyár van, súlyzózás, manikűr, pedikűr, fogorvosi ellenőrzés. Fogorvos is fontos, nehogy kint azzal szenvedjünk, illetve például akikkel beszéltem mondták, hogy érdemes elmenni Magyarországon fodrászhoz, mert az lényegesen drágább Németországban. Nyilván nem minden fér bele, de érdemes azért megfontolni ezeket és prioritást felállítani.

Ruha: Anyám mondta: Jajj ne a legszebb legjobb ruhádat vidd, csak szétnyúzod. Én azt mondom vidd a jó ruháidat. Lehet egyszer vagy hosszú távon külföldön, nézz ki jól, szerezz barátok légy menő! 1-0 nekem :D

Akkor folytassuk.. "This is where the fun begin".
anakin.jpg
Vigyél valamit az országodból! Cigit és piát teszem azt! Higgyétek el szuper jó közösségi-összehívó ereje van. A külföldiek is emberek, szeretnek bulizni, szeretik a külföldi dolgokat kipróbálni, lehet akit megkínálsz, soha sem volt Magyarországon, és soha nem is fog menni, így tudsz neki egy szeletet adni az országodból. Fontos Tipp: Ne házipálinkát vigyél, és ne "kőművés aktimelt". Vegyél jobb minőségi boltit. De vihetsz Unicumot, Ferencz keserűt, esetleg Németeknek én viszek ilyen mini sört kóstolóba. Soproni, kőbányai stb... Cigiből a kék szofit vedd. Elég erős, de nem az a brutális! Van a francia cigink a Gauloises, abból a piros jó, és az se kapható pl sok országban.
Higgyétek el örülni fognak neki, minden társaságban van ivós cigis, ők biztos értékelik! Na meg pálinkázhattok a hálószobában is ha úgy alakul :D 

Ajándék pakk: Én szoktam vinni kis előre elkészített ajándékcsomagot, amit adok az ottani ügyintézőknek, akik segítenek, illetve barátoknak vagy aki épp szembejön és szimpatikus. Ebbe hungarikumokat teszek. Piros arany és első osztályú kalocsai pirospaprika, nem drága, de igényes! Örülnek neki. Magadnak is vigyél! Fel tudod használni ha valahol Magyaros ételt készítesz. Legyen akár egy sima tojásrántotta, amibe erőspaprikát teszel és piros paprikát a tetejére. Jaja! Főzz a külföldieknek! Hívd át a haverokat! Taníts nekik Magyar szavakat. Ne a káromkodásokkal kezd :D

Ha van valamilyen Magyaros cuccod, az is jó szoktak lenni ilyen International meetingek. Ahol egy Magyar zászló jól jöhet, zászlós törölköző útleveled stb... Na meg magadnak is persze vigyél valamit, ha honvágyad lenne. Zacskós csirkeleves, leveskocka, cigi-pia, gúlyásleves zacskós verzió... Tudom meg sem közelíti egy igazi bográcsgulyás élményét, de külföldön adott esetben ez is visszahoz valamit, például honvágy esetén, mert megtanultam, hogy a honvágy az bizony kemény tud lenni, nem véletlenül hívja az angol: Homesicknessnek tehát betegségnek. Lol Úgyhogy legyünk menőek!

N.Szilveszter


Szólj hozzá