2023. nov 25.

Hogy lehetne még jobb az Eraszmusz+ program? 5 pont hogy lehetne jobb.

írta: Németh Szilveszter
Hogy lehetne még jobb az Eraszmusz+ program? 5 pont hogy lehetne jobb.

5 pont hogy lehetne jobb.

Eraszmusz+ mindenki beszél róla, sokan szeretnének menni, egy szuper lehetőség! Valóban az, hiszen már a második Eraszmuszomat töltöm külföldön. És nem én vagyok az egyetlen. Amikor nem oly rég veszélybe került maga a program, sokan megijedtek. Most nem térek ki arra, hogy miért jó az Eraszmusz+ program. De ez egy szuper program hatalmas lehetőségekkel. De hiába jó valami, mindig lehet tökéletesíteni. Leírom az ötleteimet hogy lehetne még jobb!

1. LA vagy L.A... Nem Los Angeles, hanem Learning Agreement. Mindenki rémálma :D Ha máshol eddig nem, itt az Eraszmusz+ programmal megtapasztalja a hallgató azt, hogy mit jelent az úgy nevezett "adminisztratív teher" és agyvérzés lol. Persze simán érthető, hogy bizonyos követelményeknek meg kell felelni, azonban valahogy az LA-val kapcsolatban csökkenteni kellene az adminisztratív terheket. Vajon hogy lehetne ezt megtenni? 

2. Nyelvkurzusokat nem ismerik el ECTS kreditként. Na igen, ez elég fájdalmas. Most sajnos Magyarország nagyot lépett vissza idegen nyelv ügyileg, de azért mégiscsak értékes a nyelvtudás, és kemény munka is elsajátítani egy idegen nyelvet. Értem én, hogy mi van amúgy ezen döntés mögött, az hogy mégis a hallgató haladjon a képzéssel, és szakos krediteket szerezzen, ne csak nyelvtanulni menjen ki, de valamilyen formában honorálni kellene a kint elvégzett nyelvi kurzusokat!! Ha nem is teljes kreditmennyiséggel, de valamivel. A meghallgatott interjúkból kiderül, hogy nagyon is sok ember motivációja az, hogy nyelvet tanuljon és a célországban fejlessze meglévő nyelvtudását, ami igenis értékes a munkaerőpiacon. Felér akár egy diplomával. 

3. A kurzus elismertetés. Na ez a legrosszabb az Eraszmuszban. A kurzus elismertetés. Egészen a kezdetektől amikor keresni kell, hogy az itteni kurzusok helyett mit tudsz kint tanulni, amit be tudsz helyettesíteni. A külföldi egyetemeken tudok olyan dolgokat tanulni amelyeket itthon nem. Annyi izgalmas kurzust lehetne külföldön tanulni, de az embernek vissza kell fogja magát, hogy olyat találjon amit nagyobb eséllyel el tud fogadtatni valami helyett.

Ez szörnyű, mert felveszi az ember a kötelezőket, de az már nem fér bele, hogy az izgalmas kurzusokat felvegye. Bár én annak az 1 nek is örülök mindig. És ez úgy is érvényes hogy mondjuk szakon belül! Tehát kint egy Történelem BA alapszakon bent van olyan izgalmas kurzus a mintatantervbe ami itthon nincs, és nincs esélyed elfogadtatni. Szabválnak meg nem kell abból van elég izgalmas itthon is, és van rá esély hogy van is belőle már jópár :D No, de mindegy.

Az lenne a lényeg, hogy amit kint tanulok szakon belül tárgyakat, kötelezően ismerjék el szakos kreditként, valami helyett, és számítsák be kötelező tárgyként itthon. 
Hozzáteszem, elvileg a tapasztalatok alapján az idő előrehaladtával sokat lazult a kurzusok itthoni elismertethetősége, és az is hozzá tartozik, hogy a töri szak egy olyan hogy: Mondjuk Németországba Német történelmet tanulnak, itthon meg Magyart, és ez nehézzé teszi alapból, de erre kell majd egy biztosabb megoldás így vagy úgy.

4. Pszichológia felkészítés. Erről írtam még anno az Isztanbuli blogomban, hogy nekem a mobilitás után esett volna jól, kicsit nehéz volt visszarázódni. Bölcsészként főleg, hogy minden barátom ismerősöm szanaszét szakosodott és nehéz volt visszailleszkedni, egyedül éreztem magam. Jó lett volna ha ugyanaz a csapat aki tartotta a felkészítést egy találkozóval, vagy közös élménybeszámolóval, sörözéssel, vagy akármivel kicsit "visszahoz".

5. Ez a legkevesebb, de úgy amikor egyetemre megyünk és vannak nyílt napok, és Pesten az expon jönnek bemutatni az egyetemek magukat jöhetnének az Eraszmuszosok közül is, amúgy lehet jönnek is valahová csak én nem tudok róla. Kicsit jobb lenne előzetesen megismerni a helyeket ahova jelentkezni készülünk, sokszor csak ki akarok menni mert tetszik a város, nyelvet tanulok, menő az egyetem, megyek sörözni Németországba, vagy füvet szívni Hollandiába, (hallottam már dolgokat, amik a promó interjúkból kimarad :D ) persze mindenkinek megvannak az indokai és amúgy lehet így is jó valójában! Az tuti hogy egy életreszóló élmény lesz, és formálni fog az Eraszmusz! 

N.Szilveszter

Szólj hozzá