2024. jún 01.

Hogy segíti az Erasmus+ program a munkakeresést. Mit jelent az önéletrajzban? Mire következtet egy HR-es?

írta: Németh Szilveszter
Hogy segíti az Erasmus+ program a munkakeresést. Mit jelent az önéletrajzban? Mire következtet egy HR-es?

Nem oly rég kaptam egy kommentet az Erasmus+ programmal kapcsolatban ami megihlette ennek a posztnak a megírását. Tehát lényegében röviden tárgyalom miért jó az Erasmus program munkáltatói szemmel. Főleg magyar munkáltatói szemmel. 

Sokan érvelnek az mellett, hogy az Erasmus program nem csak egy életreszóló élmény, hanem bizony az önéletrajzban is jól néz ki. Komoly képességeket enged következtetni az illetőről. Egy vagy két vagy több külföldi mobilitás bizony pozitívumként róható fel az önéletrajzban illetve a HR-es szemémben. De nézzük is mire enged következtetni az Erasmus.


Nézzük meg az én 5 pontomat.

1. Egy cégnél ha kiküldenénk külföldre, előbb választanának olyan tagot, aki volt már eraszmuszon. Miért? Mert hosszú időn keresztül éltél egyedül egy idegen helyen és boldogultál.

2. A nyelvtudásodat komolyan veszik. Egyedül kint senki nem beszél magyarul, legfeljebb ha véletlen összeakadsz valakivel. Tehát következtetnek arra hogy tudod használni a nyelvet és megoldani a szituációt. Meg na ja egyetemi anyagot hallgatsz idegen nyelven.

3. Már Széchenyi is világkörűtra ment, hogy szegény kis hazánkba hazahozza a külföldön látott példákat és építsen az országon. Sajnos a helyzet azóta se javult, nem Magyarország találta fel a spanyol viaszt, ezt megérzi aki külföldön él, úgyhogy adott esetben egy HR-es vagy munkáltató következtethet arra, hogy egy jobb országban szocializálódtál. 

4. Végigcsináltad. Egyszer olvastam egy ilyen durvát, hogy az egyetemet nem is nézik a CV-be, hanem igazából egy HR-es szemében arra enged "csak következtetni" hogy hosszú ideig ott tudtál maradni egy helyen és meg tudtál felelni bizonyos, sokszor magas szintű követelményeknek. Van benne valami, és úgy gondolom ez egy külföldi tartózkodásra is ráhúzható. Sok osztálytársamat ismertem akik nem indultak el és visszamondták az Erasmust még a kiindulás előtt.

5. Azért aki tudja a program mélységeit, elmondhatni hogy maga az intzémény sem küld ki akárkit. Nem lehetsz rossz tanuló és nyelveket is kell tudnod, professzori ajánlást kell kérni, motivációs levelet írni, sok mindennek meg kell felelni valójában. 

Itt egy link ahol elolvashatod hogy használd fel a külföldi Erasmuszodat az önéletrajzod fejlesztéséhez.

https://www.neuralword.com/en/article/adding-erasmus-experience-to-your-cv-a-step-by-step-guide

N.Sz

Szólj hozzá