2024. feb 24.

Folytatódjon az édességek kóstolása. Tragédia egy édesség mögött. Németország.

írta: Németh Szilveszter
Folytatódjon az édességek kóstolása. Tragédia egy édesség mögött. Németország.

Folytatom a Német édességek bemutatását. A prológust az előző blogomból bemásolom. De ebben a blogban nem csak Bajorország, de Németország többi részéről is hozok pár édességet. Illetve egy német édességet is bemutatok, ami mögött egy tragikus történet bújik meg.

"Ebben a blogposztban bemutatok néhány édességek amit ha Németországban jártok feltétlen próbáljatok ki. Hogy miért? Az élmény miatt. No meg amiatt ha később az életetek során esztek ezekből az édességekből Magyarországon vagy akárhol máshol lesz egy jó viszonyítási alapotok. Na meg a másik élményfaktor hogy szerintem jó dolog az adott ország nemzeti ételeit az adott országban enni. "

1.  Krapfen / Berliner. 




Röviden fánk. Magyarországon is ismert, bár itt sokkal népszerűbb. A bajorok különlegesek, nem szeretik Berlinernek hívni, itt Krapfen a megfelelő elnevezése a dolognak.De ugyanarról van szó. Jobb minőségű mint Magyarországon, legalábbis a lekvár belül általánosan minőségibbnek érződik. Ezen a fotón amit beszúrtam a végére a hagyományos verzió látható. De vannak extra felturbózott verziók is. Ehhez nem kell messze menni van az úgynevezett Rischart "shop" főleg Münchenben, ott elég sok helyen megtalálható. Itt van pisztáciástól a csokoládésig minden. Megér egy próbát de egy fánk olyan 3 euró. Elég drága, egyszer ettem, finom volt, de pl Győrben a The Box donuts finomabbat készít.

2. Zwetsgenkuchen. Avagy szilvás lepény.

Azt hallottam hogy elterjedtebb Németország északi részén, és dél felé pedig inkább az almás lepényt preferálják, de egy másik vélemény alapján ez hülyeség mert a szilvás verzió mindenhol elterjedt, hát nem is tudom :D 
De ahogy utánaolvastam erősen köthető Augsburghoz is.

Ezt az infót találtam róla a német wikipédián.

Pfalzban, Rheinhessenben és Alsó-Frankföldön a szilvás süteményt burgonyaleveshez vagy zöldségleveshez is fogyasztják ebéd főételként („Grumbeersupp mit Quetschekuche”). Saar-vidéken azonban kedvelt  a bableves szilvatortával („Bibbelschesbohnesupp un Quetschekuche”)

A Grimm testvérek sváb és dél-morva írásokban találtak szilva tatsche-t. Az 1792-es német tartományi szótárban a Zwetschendatschi Augsburg tortaként szerepel.A gyakran Datschi-ra rövidített Zwetschgendatschi Augsburg város kulináris különlegessége. Azt is mondják, hogy a datschi felvágott szilva alakja Augsburg város címerére, a fenyőmagra emlékeztet. A „Datschi” szó a felső- és középnémet „detschen” vagy „datschen” szóból származik, ami „benyomni” („tatschen”)ként fordítható (a szilvát a tésztába nyomják).

Eredetibb változatában az Augsburger Zwetschgendatschi omlós tésztával és streusel nélkül készül. Manapság a Datschi-t gyakran találják vajstreusellel, amelyet vajból, cukorból, lisztből, pelyhes mandulából és egy kis sóból készítenek, és néha vaníliás cukorral és fahéjporral finomítják. A korai szilva sütéskor sok levet ereszt, amit morzsás feltéttel lehet lekötni, a késői szilva viszont viszonylag kemény marad.

A Zwetschgendatschi név elterjedt Dél-Németországban és Ausztriában, a Datschi rövid alakja pedig mára Bajorország egész területén elterjedt.

3. Agnes Bernauer Torte. Ahogy ígértem utolsóként elhoztam a tortát melynek története egy kissé tragikus. El is mesélem de előtte nézzük a tortát.


"A mártírhalált halt Ágnes Bernauerről,- akinek emlékére négyévente történelmi játékokat rendeznek Staubingban (Bajorországban) -kapta nevét ez a torta. Ágnes (1410-1435) a XV. századi német krónikák szerint a szeretője illetve az első felesége volt III. Albert bajor hercegnek. Amikor Albert apjának, Ernő hercegnek a tudomására jutott fia rangon aluli szerelmi afférja, elhatározta, hogy szeretőjét eltávolítja mellőle. 1435 októberében nyílt rá alkalom, amikor Albert unokatestvérével VII Henrikkel a landshuti erdőségben vadászott, Ernő herceg elnyargalt a blutenburgi kastélyba, ahonnan Ágnest erőszakkal elhurcolta, majd boszorkányság vádjával a Duna vizébe ölette. Tettét később nagyon megbánta és fia kiengeszteléséül Staubingban egy kápolnát nevezett el Ágnesről. Vörös márványból faragott domborműve méltó helyet kapott benne. "

https://mesterszakacs.hu/recept/agnes-bernauer-torta-5214

Itt található meg a recept és a történet is elolvasható aki esetleg el szeretné készíteni.

N.Szilveszter

Szólj hozzá