2024. máj 20.

Többet ér külföld és az Erasmus+ mint a diploma?

írta: Németh Szilveszter
Többet ér külföld és az Erasmus+ mint a diploma?

A Regensburgi Egyetemmel és Németországgal bezárólag valószínűleg ez volt életem utolsó külföldi tanulmányi "kalandja".

Egy BA képzés alatt Magyarként 2 Erasmust megcsinálni nem olyan rossz. Vagyis próbálom így felfogni. Fogalmazhatnám úgy is, hogy egy bölcsész életében talán többet is ér ez a lehetőség mint maga a diploma a végén. Ez egy erős kijelentés, és nem taglalom hosszan, de van igazságtartalma. Nyelvtudás, elmehetsz egy jobb országba, több perpektívát kapsz stb stb... Először is nem minden diploma egyenértékű, főleg azok a bölcsész szakok melyek teoretikus tudással nyomják tele a fejed és a munkaerőpiaci értéke, főleg ha nem maradsz egyetemi berkeken belül, nem olyan magas. Hiába lobbiznak érte az egyetemen a tanárok, és próbálják vonzóvá tenni, hogy ez az amaz, a valóság biztos pofáncsap. Másodszor Magyarként a nemzetközi porondon nincs nagy jelentőséged, de mégis nagy dolog kijutni. Ez egy olyan lehetőség amiben hatalmas érték van, és sokaknak nem adatik meg. De okosan kell kint cselekedni.

Kis mellékvágány:

A rossz nyelvek sokmindent beszélnek. Kellemetlen igazság?  BA ide vagy oda. Nem mindenki teszi fel az életét az egyetemre és az akademikus pályára. Mondják azt is, hogy csak MA-val számítasz igazán profinak. Aztán olyat is hallani hogy diploma, felsőfokú képesítés, nélkül nem juthatsz feljebb egy cégen vagy a szakmádon, vagy akármilyen területen belül.


Hallottam már diploma nélküli emberektől hogy akármennyire jók is voltak, és ismerték a szakma minden részletét egyszerűen "beragadtak" mert nincs papír. Jött egy ember a céghez akinek még a céghez nem is köthető diplomája volt, de feljebb jutott és az ő véleménye volt mérvadó. Igen sokféle sztori létezik. Nem lehet általánosítani. De esélyek és valószínűségek szabálya az érvényes.

Miért lehet ez? Mert nem vagy intelligens ember, nincs mire hivatkoznod, a versenytársaiddal mérnek összes stb ez egy kemény világ. Ha írok egy könyvet lehet jó, de ahhoz is minimum kell valami egyetem nem? Hogy legyen mire hivatkozni? Hmmm. Legyen mire hivatkozni. Hivatkozás. Ez a szó biztos benne lenne abban a 3 kulcsszóban ahogy jellemezném az egyetem intézményét. Boncolgathatnánk.

Mindenesetre az hogy csak MA val számítasz profinak, nem teljesen értek egyet. Elég sok lépcsőfoka van az egyetemi hierarchiának amúgy is.  BA után nem feltétlen csak MA útvonal létezik. BA után tanulhatsz akármilyen szakmát vagy foglalkozást, nyelvtudást fejleszthetsz, külföldi párkapcsolat után nézhetsz, de akár dolgozhatsz is.

Milyen skillek is fontos manapság? Egyetem, jogsi, 1-2 külföldi nyelvtudás, techinkai tudás, kitudja mi. Egy osztályból csak talán pár emberrel történik meg, hogy a tanárok megjegyzik, kiemelik, és pályára teszik, a többiek pedig majd kivakarják maguknak az utat így vagy úgy.

Szóval igen, embertől függően, többet érhet a külföldi élet megvalósítása Erasmussal mint maga a diploma, ami önmagában csak papír. Mondjuk értékes papír, általában nem találni diplomákat a kukákban. Gondolom. Lol

N.Sz

 

Szólj hozzá