2024. jan 28.

Hogyan tanulok itt németül. Milyen lehetőségek vannak.

írta: Németh Szilveszter
Hogyan tanulok itt németül. Milyen lehetőségek vannak.

Ebben a blogposztban arról írok, hogy milyen lehetőségek kínálkoznak azok számára akik idejönnek a regensburgi egyetemre mobilitásra egy vagy két szemeszterre. 

Kezdem is azzal, hogy akik 2 szemeszterre jönnek azoknak sokkal több lehetőségük van kihasználni az egyetem kínálta lehetőségeket. Többek között az idő hosszúsága miatt. Lényegében amikor kijön valaki eldöntheti hogy szemeszter előtt részt vesz-e egy intenzív Német nyelvkurzuson. Ami hozzáteszem nagyon jó. ( csak gyilkos módon fárasztó néha). Egy fél szintet lehet lépni vele. Utána szemeszter során van lehetősége folytatni onnan ahonnan elkezdte, ingyen beiratkozni egy kurzusra és még egy fél szintet lehet vele lépni. Az első szemeszter után ezt a folyamatot meg lehet ismételni, tehát ha valaki rááll akkor nulla A1 szintről egy szemeszter alatt B1 kezdőre el lehet jutni.

Én az intenzív tanfolyam után leálltam. De ha lenne lehetőségem mégegyszer mennék áprilisba. Úgyhogy az első intenzív nyelvtanfolyam után úgy éreztem kicsit gyorsan, de nem túl alaposan lépdeltünk. Hasznos volt, de úgy éreztem szükségem van még a könyvben leírtak gyakorlására. Úgyhogy egyedül folytattam.

Hogyan? Önállóan. A könyvből az internetről applikációkon keresztül stb.. A nem olyan régi müncheni látogatásom során begyűjtöttem pár szórólapot és ott is folyamatosan van lehetőség olyan 300-500 Euró között ilyen egyhónapos mindenféle nyelvi szinten történő Német nyelvtanulásra. Úgyhogy most ezt célzom meg.

Volt hogy próbáltam Magyar nyelviskolát is keresni, de a szomorú hogy az otthoni nyelvóra árak is jó drágák nagy különbség nincs.

De lássuk milyen módszereket alkalmazok.

Applikációk android: Én nem szeretem ha a telefonom tele van egy csomó nyelvtanulós alkalmazással inkább csak fókuszálok kettő háromra és az elég azokat próbálom befejezni vagy kiegészíteni. Xerophan az egy komolyabb, de a másik kettő is nagyon jó kiegészítésre. Sok alkalmazás közül ezt a 3-at választottam. Alább láthattok egy képet ami csak egy kis módszertan. Arról van szó, hogy a mobilon egy külön galéria a Német nyelv tanulására, így ha utazok vagy ülök esetleg várok valahol ránézek és előbb utóbb ezeket a szavakat meg is tanulom. Az a filozófiám, még ha nem is tudom pontosan hogy haladjak vagy mit csináljak a nyelvtanulással azzal hogy szavakat tanulok vagy gyakorlok azzal nagyon mellé nem lőhetek.

screenshot_20240128-141834.jpg

screenshot_20240128-141845.jpg


Online: Nico Weg. Német nyelvtanulós sorozat, valós szituációkkal.

Youtube: Itt ajánlok pár youtube csatornát kommentár nélkül. Nagyon jók sokszor felépített menetrenddel. A youtubot nagyon szeretem nyelvtanulásra, mert a videókban a képek, a hanganyag, látod a szót leírva stb.. Minden szerved kapja a nyelvanyagot. A száraz anyag helyett :D

Hatalmas klasszikus az easy german Janusszal :D (utolsó link)

https://www.youtube.com/@lingoniGERMAN

https://www.youtube.com/@hallodeutschschule

https://www.youtube.com/@yourgermanteacher

https://www.youtube.com/@nemetulkornival2908

https://www.youtube.com/@EasyGerman

Instagram:

https://www.instagram.com/learning_german_images/

https://www.instagram.com/germansimplify/

https://www.instagram.com/learn.german.vocabulary/

https://www.instagram.com/learngermanwithanja/

Könyv:

Panorama A1.1 Kurzbuch and Übünsbuch szintenként feljebb.

N.Szilveszter

Szólj hozzá