2024. már 13.

Dark tourism Németországban.

írta: Németh Szilveszter
Dark tourism Németországban.

Nos megint egy érdekes témát hoztam nektek. Kezdjük egy nagyon rövid magyarázattal.


Dark Tourism= A sötét turizmust (és a thanatourizmust, a fekete turizmust, a morbid turizmust vagy a gyászturizmust is) olyan turizmusként határozták meg, amely olyan helyekre való utazást jelent, amelyek történelmileg a halállal és a tragédiával kapcsolatosak. A közelmúltban azt javasolták, hogy a fogalomnak tartalmaznia kell az okokat is, amelyek miatt a turisták felkeresik az adott helyet, mivel a helyszín adottságai önmagukban nem teszik a látogatót „sötét turistává”. A sötét helyszínek iránti fő vonzalom inkább a történelmi értékük, mintsem a halállal és a szenvedéssel való asszociációik.A holokausztturizmus egyaránt tartalmazza a sötét turizmus és az örökségturizmus aspektusait. (wikipedia)

Félig meddig egyetértek a leírtakkal. De ha a horror paradoxra gondolunk. (miért szeretünk valamit amitől rettegünk). Én azt gondolom hogy a Creepy (ijesztő) dolgok mindig is vonzották az embereket. Kissé engem is. Voltam Auscwitzba, illetve Pécsen az István akna helyszínein ami már csak a gettó romák miatt is creepy. Illetve télen amikor a busz megy a keskeny úton...




Úgyhogy ebben a posztban összegyűjtöttem pár Dark Tourism helyszínt Németországban Vágjunk is bele. Az infók innen vannak. https://www.dark-tourism.com/
Illetve münchen tour guidok után kutatva fedeztem fel néhányat.

Dachau

Körülbelül 25 percre Münchentől az S2-es vonalon található a dachaui koncentrációs tábor emlékhelye. Az 1933-ban politikai foglyok táboraként megnyílt Dachau ezután mintaként szolgált az összes későbbi koncentrációs táborban és az SS kiképzőterejében. A tábor 12 éve alatt fogva tartott 200 000 fogoly közül körülbelül 41 500-at meggyilkoltak.


Hitler müncheni körútja

A legtöbb épületet, amelyet Hitler a müncheni tartózkodása alatt látogatott, leromboltak, hogy megakadályozzák a neonácik, hogy a helyszíneket egyfajta ereklyé vagy emlékművé tegyék. Mindazonáltal a Hofbräuhausban tett tárlatvezetés, ahol az első náci tömegtalálkozóra került sor, a sikertelen hatalomátvétel a Feldherrnhalle-nál, a Königsplatzon tartott pártgyűlések és a Hofgarten jelentősége a Fehér Rózsa ellenállási mozgalmában, valóban segít feltérképezni, mi is az. a történelemkönyvben valós helyekre.

A következő elég érdekes ugyanis személyesen is láttam. Nem volt túl creepy de elég hangulatos volt. Szívesen kipróbálnám egyszer. Talán egyszer. 

Ijesztő müncheni túra

Minden városnak megvannak a kísértetei. Ha meg szeretné tudni, hol lógnak a müncheniek, vegyen részt éjszakai vezetett túrán a kísértetjárta Münchenben. Fedezze fel a sötét sikátorokat és a kísértetjárta város terét lámpás fényénél, és halljon történeteket gyilkosságokról, kivégzésekről, boszorkányégetésről és mindenféle más rejtélyről. A túra a Frauenkirche elől indul. Helyfoglalás szükséges.

Munich Ghost Tour
Müncheni szellemtúra Áprilistól decemberig minden szombaton este 8-kor Joseph Grundlgruber temető olyan turistákat visz el, akik elég bátrak ahhoz, hogy találkozzanak a pusztulásra ítélt Retekasszonnyal, megvizsgálják a kísértetházakat, tanúi legyenek egy bizarr temetői találkozásnak, és találkozzanak a Fekete Hölggyel a Promenadeplatzon. Szóval színészek csinálják a tour guidot érdekes.

BEELITZ HEILSTÄTTEN



Egykori szanatóriumkomplexum Berlin közelében, Kelet-Németországban, a 20. század elején épült, főként tuberkulózisban szenvedők számára. A hidegháború idején a szovjetek legnagyobb katonai kórházaként használták a Szovjetunión kívül. Amikor a szovjetek távoztak, a komplexum elhagyatva maradt, és hamarosan romossá vált – és vonzotta a városkutatókat és a fotósokat. De sok vandalizmust is vonzott.

Most a komplexum egyes részei felújításon estek át, és új felhasználásra találtak (beleértve az orvosi alkalmazásokat is). Az elhagyott épületek jelentős része azonban szokatlan turisztikai attrakcióvá vált. Így továbbra is szép lepusztultság látható, de az épületek belseje ma már csak hivatalosan engedélyezett tárlatvezetéseken látogatható.

INITIUM ET FINIS



initium et finis 12 Kismúzeumszerű műalkotás Németországban, amely számos szempontot tartalmaz, mint például a halál és a bomlás, ezért érdemes megemlíteni ezen a weboldalon. Csak nézze meg az alábbi képeket, és meglátja, miért.

2008 óta Korb Mátyás képzőművész dolgozik ezen a hatalmas gyűjteményen, amely egy régi egykori gazdasági épület több helyiségét, padlását és istállóját tölti be. Számtalan egyedi szobor, szokatlan tárgy és kollázs halmozódik fel benne, amelyek együtt alkotnak egy „Gesamtkunstwerket” (nehezen lefordítható kifejezés, nagyjából olyan, mint életmű vagy átfogó mű).

Meglátogathatja az Initium et Finis-t, ami egyébként latinul „kezdetet és végét” jelenti, de csak előzetes egyeztetés alapján – az elérhetőségekért lásd a weboldalt (külső link, új lapon nyílik meg).

A belépő 50 euró személyenként – nem olcsó, de magában foglalja a művész által vezetett tárlatvezetést, majd egy szabadidőt (egész nap), amelyen a látogatók szabadidőben felfedezhetik ezt a nagy bejáratú műalkotást. Fényképezés csak magáncélra engedélyezett (beleértve a közösségi médiát is).

Felhívjuk figyelmét, hogy csak 18 éven felüliek vehetnek részt. Kiskorú látogatók nem tartózkodhatnak (ez a néhány meglehetősen grafikus ábrázolás miatt).

A Frankfurt és Koblenz között nagyjából félúton elhelyezkedő helyszín kissé vidéki, így saját közlekedési eszközre lesz szüksége, hogy odaérjen. A cím: 65558 Lohrheim, Bartelstraße 2


Szólj hozzá