2023. sze 23.

Az első két hetem itt. Orientációs napok és az intenzív nyelvkurzus.

írta: Németh Szilveszter
Az első két hetem itt. Orientációs napok és az intenzív nyelvkurzus.

Intenzív és professzionális.

378035398_688256336697225_8844215172904875024_n.jpg
A megérkezésem napján már az Orientációs hétbe csöppentem. A rá következő héten pedig már el is kezdődött az Intenzív német nyelvtanfolyam röviden ILC. (Intensive language course).

Az orientációs napok nem voltak túl izgalmasak, azonban megjelenik a "Német hatékonyság", egy hét alatt az összes papírozást és mindent lezavartak/tunk. Jó sok volt. A kötelező programok sokszor tájékoztató jellegűek is voltak. 

Isztanbulban ez hónapokig tartott. Hozzá lehet tenni, hogy Isztanbul nem EU-s ország, ezért ott nehezebb volt, habár itt a Németeknél is vannak nem EU-s hallgatók, nekik is egy kemény hét alatt lezavarták a szükséges elintéznivalókat. Na most milyen jól hangzik minden szuper. Viszont a program nagyon feszített, és utána már kezdődik is az ILC. Borzasztó sok információt a fejünkhöz vágnak, amit nehéz feldolgozni és észben tartani. Jó lenne egy hét szünet. Főleg az intenzív nyelvkurzus alatt, ahol minden nap bent vagyunk 7-8 órát, házi feladat van, és vizsgára is készülünk, ráadásul elég kemény aktív munka zajlik ott. Törökországba lazábban vették a dolgokat, voltak Orientációs programok, de lényegében 1 másfél hét volt ott arra, hogy fedezd fel a várost és rendezkedj be. Na itt ez sajnos hiányzik. De legalább a kötelező dokumentumozást egy kemény héttel lezavartuk.

Nos, mindenesetre a számomra feszített életritmus mellé, azért a heti programfüzet tartalmaz szórakozási lehetőségeket itt, annak akinek van ereje és energiája és ideje rá. Azért néhány dolgon én is részt veszek majd megmutatom itt a blogban: )

Az orientációs napok és az azt követő hét ilyen programokat tartalmazott: 

document_37_2.jpg

document_38_2.jpgAz első héten megkaptuk így előre a menetrendet, utána pedig minden hétre előre küldik elektronikus levél formájában. No de nézzük is meg, hogy néz ki az intenzív nyelvkurzus. Kezdő szintre jöttem, tehát akik kezdő szintre jelentkeztek nekik nem is kellet írniuk szintfelmérőt. 4 tanár tanít minket csoportosan. Kb 15-en vagyunk és van egy Whatsapp csoportunk is. Mindannyiukról elmondható, hogy nagyon kedvesek és segítőkészek és jól végzik a munkájukat. Közülük Frau Kaiser a kedvencem ő igazán profi 5-6 nyelven beszél, és amúgy is az ő óráin jegyzem meg a legtöbbet. Érzem, hogy van affinitása ahhoz amit csinál.

De tényleg azon kívül, hogy nagyon intenzív, semmire nincs időm és nagyon szigorúan veszik a késéseket és a hiányzásokat, elégedett vagyok a kurzussal. 75 % ba ott kell lenni, szóval kb egy hónapban 4-5 nap a maximum amit lehet hiányozni. Mind a 4 készségünket fejlesztik, hallott szövegértés, írás, beszéd, olvasás.. illetve nyelvtan. A hét első két napján az egyik tanár tart órákat, szerdától péntekig pedig a másik. Ez érvényes délig. Déltől van egy óra ebédszünet. Utána 2:30 ig pedig délután egy másik tanár van, ha pedig nem ő vele van délutáni óránk, akkor online tartanak 1-2 órát ebben az esetben.

Ezenkívül meg kellett venni két könyvet, 20 euró körül. De a tanárok töltenek fel online platformra (GRIPS) is anyagokat. 2 vizsga van, az egyiket most hétfőn 25.-én írom. Ez a végén 40% ot nyom a latba a hónap végi pedig értelemszerűen 60%-ot. Úgyhogy drukkoljatok hétfőre :D Nos ennyit most. A nyelvkurzus végén, és a szemeszter megkezdése előtt, még írok a végén egy összegzést, hogy milyen volt, hogy sikerült.

N.Szilveszter

Szólj hozzá